More info

Employer-Funded Further Training: Tax and Repayment Clauses

Employer-funded further training in Germany: when the benefit is taxable and when a repayment clause can be invalid. Ruling 9 AZR 266/24 explained.
Berufseinsteigerin mit Mitarbeiterausweis am ersten Arbeitstag

Contents

Further training paid by your employer (Weiterbildung vom Arbeitgeber) sounds like a clear gain. Two points are often unclear, though: whether the benefit is taxable, and whether a repayment clause (Rückzahlungsklausel) obliges you to pay back the costs if you leave.

Short answer: If the training mainly serves the company, the benefit is often not taxable wage. A repayment clause is only valid if it does not unreasonably disadvantage you. In its ruling of 21 October 2025 (9 AZR 266/24), the Federal Labour Court (Bundesarbeitsgericht) declared a clause invalid that also required repayment after permanent incapacity to work. Last updated: October 2026.

Key points

  • If the training mainly serves the employer, the benefit is often not taxable wage.
  • If you paid the costs yourself, they count as work-related expenses. They only reduce tax above the lump sum of 1,230 euros (2026).
  • A repayment clause must be reasonable. Leaving for reasons you are not responsible for must not trigger repayment.
  • Before signing, check the binding period, the staggering of the amount and the reasons that trigger repayment.
  • If a dispute arises, get advice from an employment lawyer before you resign or pay.

When is the benefit taxable?

Under section 19 EStG, benefits from your employer count as wages if they reach you in return for your work. Training that mainly serves the company, for example a certificate your position requires, points to a business interest. A course that opens a new career path for you privately can, by contrast, be taxable wage.

The payroll office or the tax office decides the classification case by case. Ask in advance how the benefit will appear in your payslip, and get the commitment in writing.

What happens if I pay for the training myself?

Then the costs are work-related expenses under section 9 EStG. They only reduce your tax if your total work-related expenses exceed the employee lump sum of 1,230 euros (section 9a EStG, as of January 2026). How this works for equipment is explained in our guide to deducting work equipment.

How does a repayment clause work?

Many employment contracts oblige you to repay training costs if you leave within a binding period. Such clauses are generally permissible. However, the Federal Labour Court examines them closely. The decisive question is whether repayment protects a legitimate interest of the employer, and whether it unreasonably restricts your freedom to choose your occupation under Article 12 of the Basic Law.

In case 9 AZR 266/24, a nurse resigned after a paid training course because she could no longer work permanently. The clause linked repayment to reasons she was not responsible for. The court held the clause invalid and did not reduce it to a permissible version. The wording was also ambiguous, and under section 305c (2) BGB unclear terms are read against the party that drafted them, here the employer. The consequence: the reason for leaving matters, not only the date.

Reason for leavingAssessment under the Federal Labour Court ruling 9 AZR 266/24
Permanent incapacity to work, not your faultRepayment unreasonable, the clause was invalid in this case
Fault on your side, for example serious misconductRepayment can be permissible
Resignation without a reasonable reasonRepayment can be permissible

Worked example of a binding period

Assumption: The course costs 2,400 euros. The clause requires a pro rata repayment of 100 euros for each remaining month if you leave within 24 months.

If you leave after 12 months, 12 months remain. Assumption: 1,200 euros would then be due. Whether such a schedule is permissible depends on the individual case, especially on why you leave. Check the duration, the amount and the exceptions in the contract before you sign.

Frequently asked questions

Do I have to repay further training if I resign?

That depends on the contract and on the reason for your resignation. A repayment obligation is only valid if the clause is reasonable. Have the clause explained before you sign and note any open questions.

Can I refuse a training course?

There is no automatic right to a specific training course. Whether you accept it is your decision. You should, however, think through the possible consequences for a later repayment in advance.

What happens if I fall ill during the binding period?

The ruling shows that a clause may not apply if you leave because of permanent incapacity to work. Whether a temporary illness affects the binding period depends on the contract. Get legal advice before you resign.

Is further training always taxable wage?

No. The decisive question is whether the training mainly serves the company. The classification remains an individual question that the payroll office or the tax office clarifies.

Who helps in a dispute about repayment?

In a dispute, a lawyer specialising in employment law can help. Trade unions and the works council can also advise at an early stage. Early advice matters because time limits may run.

Which costs count?

The costs of further training usually include course fees, examination fees and learning materials. Travel and accommodation costs can be added. Some repayment clauses also include the salary you keep receiving during a release from work. Ask which items the contract explicitly names, because only these can be checked properly.

What should you clarify before signing?

  • Which costs can be reclaimed, and whether ancillary costs are included.
  • How long the binding period runs and whether it starts at the end of the course or the examination.
  • Whether the repayment amount decreases monthly or applies as a flat sum.
  • Which reasons trigger repayment, in particular whether resignations for health reasons are excluded.
  • Whether the course takes place during working hours and how absences are handled.

When is self-funded further training worthwhile?

If you pay for the training yourself, no binding period applies. You keep the freedom to change jobs, but you carry the costs alone. Whether this pays off for tax purposes depends on whether your work-related expenses exceed the lump sum. For smaller amounts the deduction often adds little, so calculate what you actually get back before you enrol.

How to proceed now

  1. Ask for the training confirmed in writing, with costs, duration and binding period.
  2. Check the repayment clause for duration, staggering of the amount and the reasons that trigger repayment.
  3. Clarify with the payroll office how the benefit is taxed.
  4. Keep invoices and certificates of attendance for your tax return.

Related reading

Sources: Federal Labour Court, ruling of 21 October 2025, 9 AZR 266/24, section 19 EStG (income from employment), section 9 EStG (work-related expenses), section 9a EStG (employee lump sum, 2026), section 305c BGB (interpretation of standard terms).

Last updated: October 2026. This guide is general information, not individual advice.

Teilen

Weitere Artikel

Zwei Studentinnen auf dem Campus im Herbst

Volunteer expense allowance: is it counted towards student financial aid?

Zwei Studentinnen auf dem Campus im Herbst

Balcony Solar 800 Watt: What Is Allowed and What the Plug Can Do

Zwei Studentinnen auf dem Campus im Herbst

Volunteering alongside studies: plan your time without risking exams